Φακές σούπα περαστή με ντομάτα

215
Φακές σούπα περαστή με ντομάτα

Υλικά

2 φλιτζ. φακές
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μέτριο καρότο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο (ή χοντροτριμμένο)
1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες (φρέσκιες ή κονσέρβας)
2 κύβοι ζωμού λαχανικών διαλυμένοι σε 8 φλιτζ. νερό
½ κοφτό κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
½ κοφτό κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
2 κουτ. σούπας βαλσάμικο ξίδι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τις φακές, τις ντομάτες, το ζωμό, τον κόλιανδρο και το κύμινο και τα ανακατεύετε. Αφήνετε τη σούπα να κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 35-40 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και την περνάτε τμηματικά στο μπλέντερ, ή το πολυμίξερ και να γίνει βελουτέ.

Την ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα, ανακατεύετε μέσα το βαλσάμικο ξίδι και την ξαναζεσταίνετε. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο νερό. Να γίνει όσο πηκτή τη θέλετε. Τη συνοδεύετε με κρουτόν.