Φακές με καπνιστά αλλαντικά και δυόσμο

133
Φακές με καπνιστά αλλαντικά και δυόσμο

Συνταγή του Μανώλη Ασλάνογλου

Υλικά

40ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 καρότο
1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό
250γρ. φακές
1 λίτρο ζεστό νερό
1 δάφνη
200γρ. μπέικον

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε καρέ μαζί με το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή όμως να μην καούν. Προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε ροδέλες και σοτάρουμε για περίπου 4-5 λρπτά μέχρι να αρψίσει να ροδίζει και να μαλακώνει.

Πασπαλίζουμε με το δυόσμο τριμμένο, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τις φακές μαζί με το νερό και τη δάφνη και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε.

Εν τω μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον ή άλλο καπνιστό αλλαντικό της αρεσκείας μας, κομμένο σε κυβάκια μέχρι να ροδίσει και να ξεροψηθεί. Σερβίρουμε τις φακές και μοιράζουμε στα πιάτα το αλλαντικό.