Νηστίσιμο μαύρο πιλάφι

248
Νηστίσιμο μαύρο πιλάφι

Υλικά

4 σάκοι μελάνι σουπιάς* (ή πιο πολλοί, αν θέλουμε)
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 κρασοπότηρο λάδι
1 κρασοπότηρο λευκό, ξηρό κρασί
400 γρ. ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι, πλυμένο
αλάτι και πιπέρι
1,2 λίτρα βραστό νερό


Για το σερβίρισμα

2 πιπεριές Φλωρίνης ή 1 μεγάλη ώριμη αλλά σφιχτή ντομάτα (χωρίς τα σπόρια), σε πολύ μικρά κομμάτια
τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και, όταν ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Όταν αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε το ρύζι και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για 1 – 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μελάνι, σχίζοντας με μυτερό μαχαίρι τους σάκους. Ανακατεύουμε καλά για ένα λεπτό ώστε να διαλυθεί το μελάνι και τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βραστό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά (θέλει περίπου 15 λεπτά). Αν θέλουμε το ρύζι πιο βρασμένο, προσθέτουμε ακόμη 200 ml νερό. Ελέγχουμε το αλάτι και αποσύρουμε το ρύζι ενώ είναι ακόμα μελάτο, όχι σφιχτό. Σερβίρουμε αμέσως.

Το μοιράζουμε στα πιάτα, σωριάζουμε λίγη από την πιπεριά (ή την ντομάτα) στο κέντρο και γύρω-γύρω πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μυστικό: Εδώ δίνονται οι οδηγίες για το σκέτο πιλάφι με το μελάνι που κρατήσατε από άλλο μαγείρεμα. Μπορείτε όμως να το φτιάξετε μαζί με τις σουπιές. Σε αυτή την περίπτωση θα τις τσιγαρίσετε μαζί με το κρεμμύδι, θα προσθέσετε νερό να τις σκεπάσει και θα τις μαγειρέψετε για τουλάχιστον 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τρυφερές. Πριν βράσουν εντελώς οι σουπιές, προσέχετε να έχει η κατσαρόλα αρκετό νερό και ρίχνετε το ρύζι, το οποίο βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Το φαγητό μπορείτε να το φτιάξετε και με μελάνι σουπιάς που υπάρχει συσκευασμένο σε φακελάκια – θα το βρείτε σε ορισμένα ντελικατέσεν και παντοπωλεία.

Πηγή