Λιγκουίνι με παντζάρια

36
λιγκουίνι με παντζάρια

Υλικά

1 κιλό παντζάρια καθαρισμένα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/4 φλιτζά. νερό για τα παντζάρια
1 πακέτο ζυμαρικά λιγκουίνι
3 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο
3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
¼ φλιτζ. καρύδια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας μαύρο σησάμι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ φλιτζ. νερό για  τα ζυμαρικά
4 κουτ.σούπας μανούρι ή φέτα

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 º C. Τοποθετήστε τα παντζάρια σε ένα πυρέξ ή κεραμικό ταψί. Ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και το νερό. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο. Ψήστε μέχρι τα παντζάρια γίνουν τρυφερά, περίπου 1 ώρα. Αφήστε την να κρυώσουν καλά πριν τα τεμαχίσετε.

Φέρτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράζει. Ξεφλουδίστε τα παντζάρια και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια. Ρίξτε τα παντζάρια μούλτι και χτυπήστε τα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνετε τα λιγκουίνι στο ζεστό νερό και βράζετε για 8 – 10 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το βούτυρο και ζεσταίνετε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τους, το μαύρο σισάμι, τα ψιλοκομμένα καρύδια και ζεσταίνετε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε στο τηγάνι  τα πολτοποιημένα παντζάρια, το αλάτι, το νερό και τα ζυμαρικά στο τηγάνι. Ανακατέψτε απαλά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί. Χρησιμοποιήστε μια λαβίδα για να βγάλετε τα λιγκουίνι από το τηγάνι. Σερβίρετε τρίβοντας μανούρι ή φέτα.

πηγή