Μπακλαβάς γεμιστός με κρέμα από ινδική καρύδα και σιρόπι

75
Μπακλαβάς γεμιστός με κρέμα από ινδική καρύδα και σιρόπι

Συνταγή της Πόπης Χρυσανθίδου

Υλικά

20 φύλλα κρούστας
400γρ. βούτυρο κλαριφιέ ή βούτυρο αγελάδος

Για τη γέμιση

220γρ. βούτυρο αγελάδος
230γρ. ζάχαρη
250γρ. ινδική καρύδα τριμμένη
4 αυγά
130γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι

500γρ. ζάχαρη
400γρ. γάλα καρύδας
50γρ. γλυκόζη

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

Χτυπάμε στο μίξερ (με το φτερό) το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σαν κρέμα και προσθέτουμε την ινδική καρύδα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε ένα ένα τα αγά. Μόλις αφρατέψει καλά το μείγμα, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Αφήνουμε για λίγο κατά μέρος.

Βουτυρώνουμε με λίγο από το βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ. Βουτυρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας και τα στρώνουμε το ένα πάνω στο άλλο μέσα στο ταψί, τσαλακώνοντας τα ώστε να χωρέσουν ολόκληρα και να μην εξέχουν οι άκρες τους. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 10 φύλλα, βουτυρώνοντας τα κι αυτά ένα ένα και τσαλακώνοντας τα ώστε να μην περισσεύουν εκτός. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει για 1 βράδυ ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε.

Την επόμενη μέρα χαράσσουμε το γλυκό μπακλαβαδωτά σε μικρά κομμάτια ή σε μεγαλύτερα τρίγωνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170C για 1-1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά τα φύλλα και να ανασηκωθούν. Περίπου 10 λεπτά πριν βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βράζουμε τη ζάχαρη, το γάλα καρύδας και τη γλυκόζη για 3 λεπτά από το σημείο βρασμού. Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο με το σιρόπι ζεστό.