Cheesecake με σπιτική ξινόκρεμα

63
Cheesecake με σπιτική ξινόκρεμα

Συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου

Υλικά

Για την ξινόκρεμα της επικάλυψης

150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Το χυμό από 1 λεμόνι

Για τη βάση

250 γρ. μπισκότα τύπου digestive ή Μιράντα
125 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

Για την κρέμα

600 γρ. τυρί κρέμα
60 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Από την προηγουμένη ανακατεύουμε το χυμό με την κρέμα γάλακτος (θα πήξει στιγμιαία) και αφήνουμε το μείγμα εκτός ψυγείου για 1 βράδυ. Την επόμενη μέρα αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, ώστε το μπισκότο να βραχεί ομοιόμορφα. Προσοχή: δεν θα ομογενοποιηθεί σαν ζύμη. Αδειάζουμε το μείγμα του μπισκότου σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ., που έχουμε ακουμπήσει σε μια ίσια πιατέλα. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και το πιέζουμε με τα χέρια, ώστε να γίνει μια επίπεδη και συμπαγής βάση.

Αδειάζουμε το τυρί στον κάδο του μίξερ ή, αν δεν έχουμε μίξερ, σε ένα μπολ, για να το χτυπήσουμε με μίξερ χειρός. Προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει σαν πηχτή σαντιγί. Απλώνουμε την κρέμα αυτή πάνω από την μπισκοτένια βάση με μια σπάτουλα. Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα. Μόλις σφίξει και παγώσει η κρέμα, αφαιρούμε το τσέρκι, τραβώντας το προς τα πάνω.

Aπλώνουμε πάνω από το γλυκό την ξινόκρεμα. Αφήνουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα. Γαρνίρουμε προαιρετικά με μαρμελάδα ή φρέσκα φρούτα, κατά προτίμηση όξινα, όπως φρούτα του δάσους, βερίκοκα κ.ά.

Πηγή