Αρνί λεμονάτο με αγκινάρες κουκιά και ελιές

56
Αρνί λεμονάτο με αγκινάρες κουκιά και ελιές

Υλικά

500 γρ. φρέσκα κουκιά
3 κιλά αγκινάρες
2 λεμόνια
2 κουτ. σούπας αλεύρι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 αρνίσιο μπούτι (1,5 κιλό περίπου) κομμένο σε μερίδες
1½ κοφτή κουταλιά τζίντζερ σε σκόνη
1 κοφτή κουταλιά σαφράν σε σκόνη
1 σκελίδα σκόρδου
αλάτι, πιπέρι
10 ελιές εκπυρηνωμένες

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κουκιά και τα ξεφλουδίζουμε. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις βάζουμε σε νερό με τον χυμό ενός λεμονιού και το αλεύρι για να μη μαυρίσουν. Σε μεγάλη μαντεμένια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το αρνάκι από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε μέσα το τζίντζερ, το σαφράν, το υπόλοιπο λάδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί όλο το κρέας και ψήνουμε για 2 ώρες ώσπου να μαλακώσει. Σουρώνουμε το κρέας, το φυλάμε ζεστό στην άκρη και κρατάμε το ζουμί. 

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά τις αγκινάρες και τα κουκιά μέσα στο ζουμί από το αρνάκι, προσθέτοντας επιπλέον νερό έτσι ώστε να καλύπτονται όλα τα υλικά. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα λαχανικά και βράζουμε το ζουμί μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει ελαφρά. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τις αγκινάρες και τα κουκιά, προσθέτουμε το κρέας, το ξύσμα από το ένα λεμόνι και τις ελιές, διορθώνουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά ακόμη. Περιχύνουμε με τον χυμό του δεύτερου λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.