Χοιρινό κοκκινιστό με μπάμιες και δυόσμο

65
Χοιρινό κοκκινιστό με μπάμιες και δυόσμο

Υλικά

1 κιλό χοιρινό κρέας, ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες 3-4 εκ. ή σπάλα ή ώμο χοιρινό κομμένο σε κομμάτια 4 εκ. 
1 κιλό μπάμιες καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
60 ml ξίδι
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη με τους χυμούς τους
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κοφτό κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο κοχλαστό νερό ρίχνετε τις μπάμιες και τις βράζετε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τι στραγγίζετε καλά, τις ραντίζετε με το ξίδι και τις αφήνετε στην άκρη μέσα στο σουρωτήρι. Με αυτό το τρόπο θα “φύγει” η βλέννα” που βγάζου οι μπάμιες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συχνά για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα κομμάτια χοιρινού και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Ρίχνετε το πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε, προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και νερό που να καλύπτει το κρέας, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό σας σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Μόλις μαλακώσει καλά το μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα. Ξεπλαίνετε τις μπάμιες από το ξίδι και τις βάζετε στη κατσαρόλα μέσα στη σάλτσα. Ρίχνετε λίγο ακόμα αλατοπίπερο, μετά από δοκιμή της σάλτσας, και το ψιλοκομμένο δυόσμο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες και δέσει η σάλτσα. Τα τελευταία 5 λεπτά μαγειρέματος ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα με τις μπάμιες και δοκιμάζετε το αλάτι του.

Πηγή Γαστρονόμος