Γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι

316
Γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι!

Υλικά:

1 κιλό μικρά μελιτζανάκια (περίπου 50 κομμάτια)

¾ κιλού ζάχαρη

3 φλιτζ. νερό

½ φλιτζ.μέλι

χυμό 3 λεμονιών

αμύγδαλα ασπρισμένα (όσα και τα μελιτζανάκια)

1 ξυλαράκι κανέλα

6-7 γαρίφαλα

Εκτέλεση:

Πλένετε τα μελιτζανάκια και με κοφτερό μαχαίρι τα ξεφλουδίζετε. Τα χαράζετε κατά μήκος τόσο όσο να χωράει το αμύγδαλο.

Τα βάζετε σε λεκάνη, τα σκεπάζετε με νερό και προσθέτετε το χυμό των 2½ λεμονιών. Για να μείνουν βυθισμένα στο υγρό, τα σκεπάζετε με ένα πιάτο, βάζοντας ένα βάρος από πάνω. Τα αφήνετε έτσι για 1 ώρα περίπου.

Στραγγίζετε τα μελιτζανάκια και τα βράζετε σε μπόλικο νερό για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε σε αρκετό κρύο νερό. Τα αφήνετε 3 ώρες, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές.

Τα σουρώνετε ξανά και τα αφήνετε μέσα στο σουρωτήρι για 6 ώρες περίπου ώστε να στραγγίσουν καλά. Τα αραδιάζετε σε πετσέτα και τα αφήνετε για 1 ώρα ακόμη να στεγνώσουν. Βάζετε μέσα σε κάθε μελιτζανάκι από ένα αμύγδαλο.

Βράζετε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό για 5 λεπτά και ρίχνετε μέσα τα μελιτζανάκια. Τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μείνουν μέσα στο σιρόπι τους για 12 ώρες.

Την επομένη τα ξαναβράζετε, προσθέτοντας το μέλι, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και τα κανελογαρίφαλα, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να μισοκρυώσει. Το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Πηγή: olivemagazine.gr