Μαρμελάδα πορτοκάλι

355
Μαρμελάδα πορτοκάλι

Υλικά
1 κιλό πορτοκάλια
1 κιτρόμηλο (νεράντζι)
2 λίτρα (8 φλιτζ.) νερό
1 ½ κιλό ζεστή ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένετε καλά και στεγνώνετε τα πορτοκάλια και το κιτρόμηλο. Ύστερα τα κόβετε σε 8 φετάκια το καθένα (κατά μήκος). Αφαιρείτε τα κουκούτσια τους, τα μαζεύετε και τα βάζετε σε ένα μπολ με 1 φλ. από το νερό. Ψιλοκόβετε τα κομμάτια των φρούτων με το μαχαίρι και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το υπόλοιπο νερό. Τα κρατάτε σκεπασμένα για 24 ώρες.

Την επόμενη μέρα, αδειάζετε τα ψιλοκομμένα φρούτα και το νερό τους σε μια κατσαρόλα. Σουρώνετε τα κουκούτσια και προσθέτετε το νερό τους στην κατσαρόλα. Ύστερα, βάζετε τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι (κομμάτι γάζας) ή ένα λεπτό βαμβακερό ύφασμα, δένετε τις άκρες του με σπάγκο για να στερεωθούν και το βάζετε και αυτό μέσα στην κατσαρόλα.

Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και όταν κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τα φρούτα 40 λεπτά περίπου. Ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη και την ανακατεύετε για να διαλυθεί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο σε πολύ χαμηλή φωτιά (μίνιμουμ) για 1 ½ περίπου ώρα, ώσπου να δέσει η μαρμελάδα (δες σημείωση), ανακατεύοντάς την κατά διαστήματα με ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει στον πάτο. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρείτε τον αφρό και το σακουλάκι με τα κουκούτσια. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει λίγο και τη βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα. Όταν η μαρμελάδα κρυώσει εντελώς τα κλείνετε.