Ντοματοπελτές Παραδοσιακός από Σπίτι

218
Αποτέλεσμα εικόνας για Ντοματοπελτές Παραδοσιακός από Σπίτι

Υλικά
Ντομάτες 
Αλάτι (προαιρετικό) 
Φυσικός ή εμφιαλωμένος χυμός λεμονιού 

Εκτέλεση
Πλύνετε καλά τις ντομάτες. Κόψτε το κοτσάνι και αφαιρέστε τυχόν μαυρίλες ή κηλίδες που έχει η φλούδα, χωρίς να χρειάζεται να τις ξεφλουδίσετε. Μην ξεχνάτε, σκοπός μας να το κάνουμε όσο πιο εύκολα γίνεται!

Κόψτε τις ντομάτες σε κομμάτια για να μαγειρευτούν γρήγορα. Βάλτε τις ντοματούλες στην κατσαρόλα και με το χέρι σας (ή έναν πολτοποιητή πατάτας) λιώστε μερικές ντοματούλες μέσα στην κατσαρόλα για να έχει υγρά η κατσαρόλα όταν θα αρχίσει να βράζει, διότι αλλιώς οι ντομάτες θα κολλήσουν. Όσο οι ντοματούλες βράζουν, τόσο περισσότερα υγρά θα βγάλουν. Βράστε σε μέτρια φωτιά, ανακατέψτε αρκετές φορές ώστε να είστε σίγουροι ότι οι ντομάτες που βρίσκονται κάτω μετακινούνται επάνω κ.ο.κ. για να βράσουν όλες το ίδιο.

Βράστε τες μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 10 λεπτά. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να επιλέξετε πολλούς τρόπους για να κάνετε τις ντομάτες πελτέ. Θα σας δείξω πώς το κάνω εγώ και στη συνέχεια θα δείτε λεπτομέρειες για τους άλλους τρόπους στις Παρατηρήσεις.

Γεμίστε το μύλο τροφίμων με βρασμένες ντοματούλες και πολτοποιήστε. Συνεχίστε την πολτοποίηση, αλλάζοντας μερικές φορές την περιστροφή για να πολτοποιηθούν καλά οι ντοματούλες σας.

Μόλις οι ντοματούλες σταματήσουν να βγάζουν χυμό και μέσα στον μύλο έχετε ελάχιστους σπόρους και φλούδες, πετάξτε τα υπολείμματα. Συνήθως βάζω τα υπολείμματα σε ένα μικρό ταψάκι και όταν μαζευτεί αρκετή ποσότητα, τα ξαναρίχνω στον επεξεργαστή. Μου αρέσει ο χυμός να είναι πλούσιος και γεμάτος, οπότε αυτή η τεχνική μου δίνει πολύ καλό χυμό, έναν χυλό κρεμώδη όπως τον θέλω. Βέβαια είναι προσωπική προτίμηση, εσείς μπορείτε να πετάξετε τα υπολείμματα κανονικά, όποτε θελήσετε!

Προσθέστε τον χυμό σε καθαρά βάζα – ένα μεγάλο χωνί θα σας είναι χρήσιμο. Γεμίστε τα βάζα μέχρι τη βάση του λαιμού. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού φυσικό ή εμφιαλωμένο σε κάθε βάζο ( 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι). Αν σας αρέσει ο χυμός να έχει αλάτι, προσθέστε και ½ κ.σ. αλάτι στα 500 ml και 1 κουταλάκι του γλυκού σε κάθε 250 ml.

Σκουπίστε το χείλος κάθε βάζου με ένα καθαρό, υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν κατάλοιπα τομάτας που μπορεί να υπάρχουν εκεί. (Εάν υπάρχει ακόμη και ένα μικρό κομμάτι τομάτας σε αυτό, μπορεί το βάζο να μην σφραγίσει καλά.

Μόλις έχετε 7 γεμάτα βάζα, προσθέστε 7 μεταλλικά καπάκια σε μια μικρή κατσαρόλα, καλύψτε με νερό και βράστε. Μόλις βράσει το νερό, χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να αφαιρέσετε τα καπάκια – προσέξτε μην καείτε – και σφραγίστε τα βάζα. Ασφαλίστε το καθένα με ένα λαστιχένιο δακτύλιο βάζου. (Ο λόγος για τη θέρμανση των καπακιών είναι να μαλακώσει το λάστιχο όταν έρθει σε επαφή με αυτά, επιτρέποντας καλύτερη σφράγιση.)

Βάλτε τα 7 βάζα στη κατσαρόλα. Γεμίστε με νερό, ώστε να καλύψετε σχεδόν ολόκληρα τα βάζα. Βράστε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώστε ελαφρά τη θερμοκρασία και αφήστε να βράσουν, 35 λεπτά τα 500 ml και 40 λεπτά τα 250 ml. Φροντίστε το νερό να είναι σε σταθερή θερμοκρασία καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. (Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη θερμότητα για να είναι ομαλό το βράσιμο, αλλά, όσο βράζει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).

Μόλις τελειώσει η διαδικασία, σβηστέ τη φωτιά. Βγάλτε τα βάζα από την κατσαρόλα, ενώ παράλληλα, μπορεί να έχετε ένα πανί κουζίνας για να σκουπίζετε τα νερά που θα τρέχουν την ώρα που βγάζετε τα βάζα – και τοποθετήστε σε μια παλιά πετσέτα, πανί, ή κάποια άλλη καλυμμένη επιφάνεια,(έτσι προστατεύετε τον πάγκο σας από τα καυτά βάζα). Αφήστε λίγο χώρο μεταξύ των βάζων και φυλάξτε τα σε μέρος όπου δεν μπορεί κάποιος να τα προσεγγίσει. Μην τα μετακινήσετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Τα βάζα θα πρέπει να είναι σφραγισμένα και θα ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο καθώς δημιουργείται το κενό αέρος. Τα καπάκια θα είναι ελαφρώς κοίλα όταν τα βάζα είναι σφραγισμένα. Για να δοκιμάσετε εάν είναι καλά σφραγισμένα, χτυπήστε ελαφρά το καπάκι του βάζου όταν είναι κρύο. Εάν παραμείνει σταθερό και δεν κινηθεί, είστε άψογη. Εάν το δείτε να πάλλεται, σημαίνει ότι δεν έχει σφραγίσει καλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μη σφραγισμένα βάζα, απλώς τοποθετήστε τα στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα όσο το δυνατόν συντομότερα.

Μόλις κρυώσουν εντελώς τα βάζα, αφαιρέστε τους δακτυλίους. Θα πρέπει να τα σκουπίσετε καλά πριν την αποθήκευση.

Καλή σας απόλαυση!

Κείμενο –Απόδοση Λ.Τ.

πηγή : share24.gr