Αφράτη, λαχταριστή πορτοκαλόπιτα

206
Αφράτη, λαχταριστή πορτοκαλόπιτα

Υλικά

Για την πορτοκαλόπιτα

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι τσαγιού ηλιέλαιο

5 αβγά

1 ½ φλιτζάνι γιαούρτι

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

4 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού κανέλα

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για το σιρόπι

1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

1 ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

 Ετοιμάζετε το σιρόπι. Βάζετε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε σε μέτρια φωτιά 8 –10 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο με αέρα, στους 180ºC. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψί 25-30 εκ .

Ανακατεύετε σε μπολ την κανέλα και τις 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη. Βουτυρώνετε ένα- ένα τα μισά φύλλα και τα πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη. Τα σουρώνετε πλισέ (σαν ακορντεόν) και τα στρώνετε πλάι-πλάι στο σκεύος. Τα ψήνετε για 10 με 15 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά και τη ζάχαρη στο μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε λίγο-λίγο το λάδι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Κόβετε σε μικρά κομμάτια (ροδέλες) τα υπόλοιπα φύλλα με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι. Τα ρίχνετε στο μίγμα και τα ανακατεύετε. Στο ταψί με τα ψημένα φύλλα περιχύνετε με το μείγμα σε όλη την επιφάνεια. Ψήνετε στους 180ºC στον αέρα για 30 λεπτά περίπου. Βγάζετε από τον φούρνο και περιχύνετε το γλυκό με το κρύο σιρόπι.

Έτοιμη!

Υ.Γ. Αν θέλετε να είναι αρκετά έντονη η γεύση πορτοκαλιού μπορείτε να προσθέσετε 2 κουταλιές της σούπας λικέρ πορτοκαλιού.

Πηγή:sintayes.gr