Κέικ σοκολάτας με κρέμα από φυστικοβούτυρο

123
Κέικ σοκολάτας με κρέμα από φυστικοβούτυρο

Υλικά

Για το κέικ          

150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

60 γρ. κακάο σε σκόνη

½ κουτ. γλυκού σόδα

550 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 αυγά

8 κουτ. γλυκού φυτικό λάδι

125 γρ. κρέμα γάλακτος

250 γρ. βούτυρο

250 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα

8 κουτ. γλυκού στιγμιαίο καφέ

180ml νερό

Για την κρέμα φυστικοβούτυρου

280 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου

112 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

5 φλιτζ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

2/3 φλιτζ. φυστικοβούτυρο

Για την επικάλυψη σοκολάτας

120 γρ. κουβερτούρα, κατά προτίμηση γλυκόπικρη

1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

1 κουτ. γλυκού βούτυρο

Εκτέλεση

Για το κέικ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160C. Στη συνέχεια βουτυρώστε τη φόρμα και καλύψτε την με μια λαδόκολλα (κόψτε πρώτα ένα στρογγυλό χαρτί για τη βάση και μετά ένα παραλληλόγραμμο για τα τοιχώματα, το οποίο θα πρέπει να προεξέχει 2 εκατοστά πάνω από τη φόρμα). Σε μπεν μαρί και σε χαμηλή θερμοκρασία βάλτε το βούτυρο, την κουβερτούρα, τον καφέ και το νερό. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν και απομακρύνετε από τη φωτιά. Κοσκινίστε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ τα αλεύρια, το κακάο και τη σόδα. Ανακατέψτε και τη ζάχαρη και σχηματίστε μια λακκούβα στο κέντρο. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα αυγά, το λάδι και την κρέμα γάλακτος και προσθέστε το μείγμα των αυγών και της σοκολάτας στο μείγμα με τα αλεύρια. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά πολύ καλά. Αδειάστε το μείγμα του κέικ σε δύο στρογγυλές φόρμες με λαδόκολλα και ψήστε το για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Προς το τέλος του χρόνου ελέγξτε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι μέσα. Θα πρέπει να βγει καθαρό μεν, αλλά να «κολλάει» λίγο. Αφήστε το κέικ μέσα στη φόρμα, μέχρι κρυώσει τελείως, προτού το ξεφορμάρετε.

Για την κρέμα φυστικοβούτυρου

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το τυρί κρέμα και το ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το απαλό χτύπημα μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα. Τότε προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με το φυστικοβούτυρο και χτυπάμε δυνατά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Για τη συναρμολόγηση

Αφού ψηθούν οι δύο δίσκοι κέικ ξεφορμάρουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν. Στη συνέχεια γεμίζουμε τον 1ο δίσκο κέικ με την μισή ποσότητα κρέμας φυστικοβούτυρου και καλύπτουμε με τον 2ο δίσκο κέικ. Συνεχίζουμε και καλύπτουμε όλο το κέικ με την υπόλοιπη κρέμα φυστικοβούτυρου και τελειώνουμε προσθέτοντας την επικάλυψη σοκολάτας.

Για την επικάλυψη σοκολάτας

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με βούτυρο για λίγα λεπτά να πάρει μια βράση. Την ρίχνουμε στη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Στο τέλος καλύπτουμε το κέικ με την επικάλυψη.

Πηγή