Αυγά πανέ πάνω σε χόρτα τσιγαριστά

131
Αυγά πανέ πάνω σε χόρτα τσιγαριστά

Συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια

Υλικά για 4 μερίδες

1/2 κιλο σπανάκι μόνο τα φύλλα

1 ματσάκι καυκαλίθρες

1/2 κιλό ράπατα

1 ματσάκι μυρώνια

1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη

3 ντομάτες χωρίς σπόρια, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

Αλάτι, φρεκοτριμένο πιπέρι

15 ml ελαόλαδο

4 αυγά

Για το πανάρισμα

περίπου 250 γρ. αλεύρι (ανάλογα με το μέγεθος των αυγών)

2 αυγά χτυπημένα

250 γρ. γαλέτα (ανάλογα πάλι με το μέγεθος των αυγών)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι με νερό που βράζει, βουτάμε για 10 δευτερόλεπτα τις ντομάτες. Τις βγάζουμε αμέσως, τις κρυώνουμε κάτω από τη βρύση και αφαιρούμε τη φλούδα. Αφαιρούμε τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε μια μεγάλη πλασοτέ κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Σοτάρουαμε για 10 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε και τη ντομάτα Και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τέλος τα χόρτα και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά που θα βγάλουν. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για τα αυγά

Ρίχνουμε τα αυγά σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε 4 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό και μερικά παγάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, τα καθαρίζουμε προσεκτικά και τα πανάρουμε περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από τη γαλέτα. Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε μια φριτέζα και με ένα θερμόμετρο μετράμε τη θερμοκρασία του λαδιου – πρέπει να φτάσει στους 180 C. Ρίχνουμε τα αυγά με προσοχή και τα τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Σερβίρουμε τα χόρτα κανοντας μια φωλιά στο κέντρο όπου βάζουμε μέσα ένα αυγό κομμένο στη μέση.