Σκορδάτος πουρές από καφέ φακές

200
Σκορδάτος πουρές από καφέ φακές

Συνταγή της Εύης Βουτσινά

Υλικά για 1/2 κιλό φακές

1/2 κιλό φακές

4-5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες ολόκληρες

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο 100ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 κουτ. γλυκού κύμινο ή κόλιανδρο σε σκόνη

100 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις βάζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζουμε (κρατώντας 1 φλιτζάνι από το υγρό) και τις αδειάζουμε μαζί με τα σκόρδα στο μπλέντερ. Προσθέτουμε αλάτι και χτυπάμε για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνουν πουρές. Αν είναι πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε. Σε ένα ευρύχωρο σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει λίγο και να χρυσίσει. Προσθέτουμε το μπαχαρικό, τον πουρέ φακής και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για περίπου 2-3 λεπτά μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με τα κουκουνάρια και σερβίρουμε.