Κιχια Κοζάνης με Λαχανικά

219
Κιχια Κοζάνης με Λαχανικά

Υλικά

1 δόση ζύμη για φύλλο ή 1 πακέτο φύλλο έτοιμο για πίτες

1/2 κιλό σπανάκι φρέσκο ή 250γρ. κατεψυγμένο

1/2 κιλό πράσα

1/2 κούπας φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1/4 κούπας ψιλοκομμένο άνηθο

1 κούπα τυρί φέτα, τριμμένη

1 κούπα τριμμένες γραβιέρες

1/4 κούπας κρέμα γάλακτος

Αλάτι, πιπέρι

1 κούπα λάδι για το άλλειμα των φύλλων

Εκτέλση

Καθαρίστε και κόψτε το σπανάκι σε κομμάτια και τα πράσα σε λεπτές ροδέλες. Ζεματίστε, στραγγίστε και πατήστε ελαφρά με τις παλάμες σας για να φύγει η περίσσεια του νερού. Πλάστε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια κι ανοίξτε τα σε φυλλαράκια, με διάμετρο 20εκ. Βάλτε τα τρία τρία το ένα πάνω στο άλλο, αλείφοντας τα ενδιάμεσα με λάδι κι αφήστε τα να σταθούν για 15 λεπτά στο ψυγείο. Ανοίξτε κάθε τριπλό φυλλαράκι σε ένα μεγάλο φύλλο και κόψτε το σε φαρδιές λωρίδες.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάλτε 3 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια. Προσθέστε τα στραγγισμένα πράσα και το σπανάκι κι ανακατέψτε τα μερικά λεπτά πάνω στη φωτιά να φύγει το πολύ νερό τους. Κατεβάστε από τη φωτιά και ρίξτε κι ανακατέψτε τον άνηθο, τα τυριά, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.

Βάλτε κατά μήκος κάθε λωρίδας ζύμης λίγη γέμιση και τυλίξτε τα σε ρολό μπαστούνι. Γυρίστε το στρίβοντάς το σε σπιράλ και κολλήστε την άκρη με λίγο νερό. Αραδιάστε τα κιχιά σε ταψί κι αλείψτε με αρκετό λάδι. Ψήστε τα στους 180C για 50 λεπτά ή ώσπου να πάρουν ένα βαθύ χρώμα