Αλμυρά κριτσίνια με τυρί

628
Αλμυρά κριτσίνια με τυρί

Υλικά

250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

1 φλιτζ. κίτρινο τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας (ή και ανάμεικτα είδη)

1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 φλιτζ. χλιαρό νερό ή και λίγο παραπάνω, αν χρειαστεί

λίγη ρίγανη

1 κρόκος αυγού αραιωμένος με λίγο νεράκι για το άλειμμα στο τέλος

Εκτέλση

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το τυρί, ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν και τα ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθούν τρίμματα ζύμης. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε παράλληλα μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.

Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη και την σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα. Την αφήνουμε για 20’ και έπειτα πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια. Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180C.

Τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 20’ περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τη λαμαρίνα από τον φούρνο και αφήνουμε τα κριτσίνια να κρυώσουν επάνω της, γιατί όσο περνάει η ώρα σφίγγουν στο εσωτερικό και γίνονται ακόμα πιο τραγανά.