Υλικά
1 φύλλο μπακαλιάρου (παστός)
3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
3 ντομάτες ψιλοκομμένες ή ένα κουτί ντομάτα κονκασέ
2 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φέτες
1 1/2 κιλό χόρτα του βουνού (ραδίκια, ζοχούς, γαλατσίδες, καυκαλίθρες, πικραλίθρες κ.λπ.)
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Λεμόνι
Εκτέλση
Από το προηγούμενο βράδυ αναλαμβάνουμε το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου. Αφού τον κόψουμε σε κομμάτια, τον τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό (αλλάζουμε το νερό τουλάχιστον 2 φορές ) και τον αφήνουμε για αρκετές ώρες. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα στραγγίζουμε από τα νερά. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα τα οποία βράζουμε δέκα λεπτά και τα σουρώνουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να χρυσίσουν, χωρίς να μαυρίσουν.
Προσθέτουμε 2 περίπου ποτήρια νερό (η ποσότητα του νερού εξαρτάται, φροντίζουμε να το ρίχνουμε σιγά-σιγά και σταματάμε όταν δούμε ότι είναι αρκετό, προκειμένου να μην βγει το φαγητό μας πολύ νερουλό), και τη ντομάτα και τ’ αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τ’ αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο ακόμα, περίπου 20 λεπτά, μέχρι να βράσει και το ψάρι. Σερβίρεται ζεστό και με λίγο χυμό λεμονιού ανάλογα με τα γούστα.