Φάβα από γίγαντες και αρωματική ρεγκοσαλάτα

280
Φάβα από γίγαντες και αρωματική ρεγκοσαλάτα

Συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου

Υλικά

Για τη φάβα
2 φλιτζ. τσαγιού γίγαντες μουλιασμένοι επί 12 ώρες σε 6 φλιτζάνια νερό
150 ml ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού ή περισσότερο (κατά το γούστο σας)
1 μεσαίου μεγέθους ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα δύο
1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, καθαρισμένο
Για τη ρεγκοσαλάτα
2 φιλέτα καπνιστής ρέγκας, κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 κοφτό κουτ. γλυκού μέλι
1½ κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
50 ml ελαιόλαδο
ελάχιστο ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
12 ντοματίνια κομμένα στα 4
Για το σερβίρισμα
μικρές αραβικές πίτες

Εκτέλεση
Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τους γίγαντες. Τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το κρεμμύδι, το καρότο και 8 φλιτζάνια κρύο νερό. Δεν αλατίζουμε. Σκεπάζουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες.

Με μια τρυπητή κουτάλα τούς μεταφέρουμε σε δόσεις στο μπλέντερ μαζί με το καρότο και το κρεμμύδι και τους πολτοποιούμε. Προσθέτουμε και όσο νερό χρειάζεται από το ζουμί που έβρασαν, ώστε να πάρουμε έναν ομοιόμορφο παχύρρευστο πολτό (όταν κρυώσει, θα σφίξει πολύ). Περνάμε τον πολτό από σήτα, για να συγκρατήσουμε κομματάκια από τα φλούδια, τον βάζουμε σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε τη φάβα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην πιάσει πέτσα.

Ρεγκοσαλάτα: Βάζουμε στη χούφτα μας το κρεμμύδι και το πιέζουμε με δύναμη, να βγάλει λίγα από τα υγρά του και να μαλακώσει. Μετά το βάζουμε σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με το μαϊντανό. Προσθέτουμε τη ρέγκα και τα ντοματίνια και ανακατεύουμε και πάλι ελαφρώς. Σε ένα βαζάκι χτυπάμε το λεμονοχυμό, το λάδι, το μέλι και το ξύσμα. Περιχύνουμε τη ρεγκοσαλάτα και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.