Μαρμελάδα φραγκόσυκο

314
Μαρμελάδα φραγκόσυκο

Υλικά

Το χυμό από 30 ώριμα φραγκόσυκα
1 φακελάκι βανίλια
λίγο λεμόνι
Ζάχαρη σε αναλογία, δύο ποτήρια χυμό, ένα ποτήρι ζάχαρη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φραγκόσυκα πολύ προσεκτικά Βάλτε τα φραγκόσυκα σε ένα πλαστικό τελάρο και ρίξτε πάνω τους νερό με πίεση. Θα φύγουν σχεδόν όλα τα αγκαθάκια. Στρώστε εφημερίδες στο τραπέζι. Με ένα πιρούνι, τρυπήστε το φραγκόσυκο. Κόψτε κάθετα τις δύο άκρες έτσι ώστε να φαίνεται η σάρκα του. Χαράξτε το κατά μήκος με ένα μαχαίρι και ανοίξτε το διαχωρίζοντας τη φλούδα. Με το χέρι, πιάστε τη σάρκα και αποκολλήστε τη από τη φλούδα. Πάντα με προσοχή για να αποφύγετε τυχόν τσιμπήματα.

Αφού έχετε καθαρίσει τα φραγκόσυκα, έχετε πολλές επιλογές. Κατ’ αρχάς πρέπει να απομακρύνετε τα χιλιάδες σποράκια που έχουν. Εύκολη δουλειά, μην αγχώνεστε. Με ένα πιρούνι πολτοποιήστε τα. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι και με τη βοήθεια ενός κουταλιού, θα μείνουν τα σπόρια στο σουρωτήρι και ο χυμός σε μία λεκάνη. 

Βράστε και ξαφρίστε το χυμό. Προσθέστε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αφήστε τα να βράσουν, όχι όμως, πολύ ώρα. Για να μη μαυρίσει ο χυμός και χάσει το μοναδικό του χρώμα. Αν δεν έχει πήξει η μαρμελάδα, λιώστε λίγο κορν φλάουρ σε ένα ποτηράκι και ρίξτε το μέσα. Μπορείτε να βάλετε και ένα σφηνάκι ρακή στο τέλος για συντηρητικό.

Πηγή