Tάρτα λεμονιού με μαρέγκα

201
Tάρτα λεμονιού με μαρέγκα

Υλικά

1 έτοιμο φύλλο ζύμης τάρτας
1/2 φλιτζ. τσαγιού Kορν Φλάουρ
1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός λεμονιού
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
2 κουτ. σούπας βούτυρο
4 αυγά χωρισμένα
 2 λεμόνια (ξύσμα)

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση, 23 εκ. Απλώνουμε το φύλλο τάρτας στην ταρτιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 12-15 λεπτά, να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και το νερό. Τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν τα στερεά υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τα υλικά. Μόλις πάρει βράση το αφήνουμε στη φωτιά για 1 λεπτό. Το αποσύρουμε. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ανακατεύοντας και τέλος ρίχνουμε το βούτυρο. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει η κρέμα λεμονιού. Απλώνουμε την κρέμα στην ψημένη τάρτα και την παγώνουμε για 2 ώρες, να σφίξει.

Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη χτυπώντας τη μαρέγκα με το μίξερ μέχρι να γυαλίσει και να στέκεται. Με ένα πιρούνι χαράζουμε την κρέμα λεμονιού να κάνει αγριάδες. Με κουτάλι γεμίζουμε την τάρτα με τη μαρέγκα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα για 5 λεπτά, να ροδίσει η μαρέγκα.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε εμείς την βάση τάρτας
Υλικά

   175 γρ. αλεύρι
   100 γρ. βούτυρο όχι πολύ παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
   25 γρ. ζάχαρη
    1 κρόκο αυγού
    ξύσμα από 1/2 λεμόνι
    λίγο κρύο νερό

Εκτέλεση

Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε την άχνη  Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα και το ψιχουλιάζουµε µε τα χέρια  να γίνει σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτουµε τον κρόκο και λίγο νερό, 1-2 κουτ. σούπας, για να ενωθεί η ζύµη. Της δίνουµε σχήµα σφαιρικό και την τυλίγουµε σε µεµβράνη. Την αφήνουµε να ξεκουραστεί και να παγώσει τουλάχιστον για 30 λεπτά. Την ανοίγουµε σε φύλλο και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.  Την αλείφουµε µε  αυγού ή ασπράδι για να αδιαβροχοποιηθεί. Ψήνουµε για 3-4 λεπτά επιπλέον. Αφήνουµε να κρυώσει και συνεχίζουµε µε την κρέµα που έχουµε επιλέξει.