Υλικά
1 χταπόδι μέτριο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ποτήρι κρασί κόκκινο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
½ λεμόνι (τον χυμό του)
Για τη φάβα
500 γρ. φάβα
2 κρεμμυδια ολόκληρα
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Το χυμό από 1/2 λεμόνι
4 ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας κάπαρη
Eκτέλεση
Αχνίζουμε σε κατσαρόλα το χταπόδι σε δυνατή φωτιά μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Μόλις τα απορροφήσει, ρίχνουμε το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για μία ώρα περίπου. Τσιμπάμε την κουκούλα του χταποδιού με μυτερό μαχαίρι για να διαπιστώσουμε αν έχει ψηθεί. Mόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, ρίχνουμε ελαιόλαδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το θυμάρι. Kόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια, το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
Ξεπλένουμε τη φάβα και τη βράζουμε σε μπόλικο νερό (να την καλύψει και άλλο τόσο περίπου) μαζί με τα κρεμμύδια. Την ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και αλάτι. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μία—μιάμιση ώρα, μέχρι να χυλώσει. Την πολτοποιούμε μαζί με τα κρεμμύδια μέχρι να γίνει κρεμώδης. Μεταφέρουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το λεμόνι. Σερβίρουμε το χταπόδι συνοδεύοντας με τη φάβα γαρνιρισμένη με λίγη ρίγανη ή θυμάρι, λιαστή ντομάτα και κάππαρη.