Ξερά κουκιά

264
Ξερά κουκιά

Συνταγή της Αλεξάνδρας Σουλαδάκη

Υλικά

1/2 κιλό ξερά κουκιά
Λίγο λάδι
Αλάτι, πιπέρι
1 κύβο λαχανικών φρέσκο
Μια χούφτα κανονική φάβα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κουκιά από το βράδυ στο νερό με ένα κουταλάκι σόδα να μαλακώσουν, την άλλη μέρα το πρωί, τα καθαρίζουμε, δηλαδή τα ξεφλουδίζουμε, τα ξερά κουκιά όταν τα ξεφλουδίζουμε πρέπει να βγάζουμε αυτό το μαυράκι που έχουν, φεύγει αμέσως και εύκολα με το ξεφλούδισμα.

Αμέσως μετά, τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με την άλλη φάβα, την κανονική να βράσουν με νερό μέχρι την μέση της κατσαρόλας, χωρίς να βάλουμε τίποτα άλλο κι αυτό γίνεται γιατί αφρίζουν, όπως η φάβα και τα ρεβίθια και πρέπει πρώτα να βγάλουμε τον αφρό, να τα ξαφρίσουμε δηλαδή και μετα να βάλουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Όταν τα ξαφρίσουμε, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην  μας κολλήσει.

Το βράσιμο δεν θα διαρκέσει πολύ, βράζουν γρήγορα, να τα αφήσετε όμως να λιώσουν καλά για να μην τα περάσετε από το μούλτι, είναι πιο ωραία να έχει μέσα κομματάκια πάρα να γίνεται σαν κρέμα, αυτό ισχύει και για την κανονική φάβα.

Όταν θα την σερβίρετε θα βάλετε αν θέλετε λίγο λαδάκι, προσωπικά δεν βάζω άλλο, λίγο λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Σερβίρεται επίσης με σαλάτα χωριάτικη, ελίτσες και φρέσκο ψωμί η παξιμάδι.

Πηγή