Υλικά
Για τη βάση
¼ φλιτζ. κακάο
185 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
½ φλιτζ. ζάχαρη άχνη
3 κρόκους αυγών
2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
1 φλιτζ. Nutella
2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
κομμάτια σοκολάτας & ξηροί καρποί για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Βάζουμε το κακάο, το αλεύρι, το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό. Σταδιακά προσθέτουμε τους κρόκους και το νερό μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Την ισιώνουμε σε ένα δίσκο, τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την ανοίγουμε και την τοποθετούμε σε μια ειδική φόρμα για τάρτες. Κόβουμε τις άκρες και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με πιρούνι. Τη ξαναβάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια την καλύπτουμε με λαδόκολλα, ρίχνουμε όσπρια πάνω στη λαδόκολλα (φασόλια ξερά ή φακές) για να μην φουσκώσει και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαίρουμε τη λαδόκολλα με τα όσπρια και ψήνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη μους: Βάζουμε τη nutella σε ένα μεγάλο μπολ. Αν θέλουμε, τη ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων για να μαλακώσει και στη συνέχεια την αφήνουμε να κρυώσει. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Προσθέτουμε 3 κ.σ. από τη σαντιγί στο μπολ με τη νουτέλα και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι να ενωθούν. Ανακατεύουμε μέσα και την υπόλοιπη σαντιγί μέχρι να συνδυαστούν πλήρως.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από την κρύα βάση και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον. Σερβίρουμε την τάρτα γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.