Αλμυρή τούρτα με κρέπες

161
Αλμυρή τούρτα με κρέπες

Υλικά

Για τις κρέπες

2 μεγάλα αυγά

3/4 φλιτζ.γάλα

1/2 φλιτζ. νερό

1 φλιτζ. αλεύρι

3 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

βούτυρο, για την επικάλυψη στο τηγάνι

Για τη γέμιση

3 κουτ. σούπας βούτυρο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

500 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 κουτ. γλυκού αλεύρι

½ κούπα γάλα

130 γρ. λευκό τυρί που λιώνει όπως μοτσαρέλα ή προβολόνε, τριμμένο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες ή προαιρετικά σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη

Εκτέλεση

Για τις κρέπες

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα συστατικά (εκτός από το βούτυρο), και χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα. Αλλιώς μπορείτε να τα ανακατέψετε με ένα σύρμα σε ένα μπολ. Τοποθετούμε τη ζύμη από τις κρέπες στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, ή μέχρι και 48 ώρες.

Ζεσταίνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε ελάχιστο βούτυρο και το κατανέμουμε ομοιόμορφα σε όλο το τηγάνι. Ρίχνουμε μια-δυο κουταλιές του μείγματος στο κέντρο του τηγανιού και περιστρέφουμε ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

Ψήνουμε για 30 δευτερόλεπτα και από τις 2 πλευρές ή μέχρι να πάρουν καλό χρώμα οι κρέπες μας. Συνήθως η πρώτη δεν βγαίνει καλή. Κάνουμε το ίδιο για όλες τις κρέπες μας.

Για τη γέμιση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο σοτάρουμε κρεμμύδι, έτσι ώστε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια-υψηλή, προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και τις άλλες 2 κ.σ. βούτυρο. (Ή τα μισά μανιτάρια με το μισό βούτυρο σε 2 δόσεις)

Αλατοπιπερώνουμε τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το αλεύρι, ραντίζουμε με γάλα, ενώ ανακατεύουμε μέχρι να μειωθεί το υγρό στο τηγάνι κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε το λευκό τυρί και αφήνουμε να λιώσει και αμέσως βγάζουμε από τη φωτιά.

Απλώνουμε 2 κρέπες σε ένα βουτυρωμένο ταψί .

Απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα της γέμισης πάνω στην κρέπα, και πασπαλίζουμε με το κρεμμυδάκι ή το σχοινόπρασο. Από πάνω βάζουμε την άλλη κρέπα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση.

Στη τελική κρέπα από πάνω πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.

Πηγή