Αυγά ψητά… με σάλτσα

175
Αυγά ψητά... με σάλτσα

Συνταγή της Μαρία Τσέκου
Υλικά
1 ή 2 αυγά
1 φλιτζ. (250 ml) έτοιμη σάλτσα ντομάτας ή ½ (125 ml) φλιτζ. ντομάτα χοντροτριμμένη στον τρίφτη 
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο λάδι ή βούτυρο
3 κουτ. γλυκού μπαχαρικά: κανέλα, πάπρικα, κύμινο, καυτερό πιπέρι
μία μυτιά αλάτι
2-3 φύλλα ή 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό 
λίγο αλμυρό τυρί σε φλοίδες

Εκτέλεση
Αν έχουμε ήδη έτοιμη τη σάλτσα ντομάτας, η διαδικασία συντομεύει. Αν όχι, δεν θα μας πάρει πολύ: σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι ή βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι ζεσταθεί αρκετά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να ξανθίσει ή να ροδίσει, αναλόγως τα γούστα μας.

Σειρά έχουν τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε και το σκόρδο τριμμένο και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα ανακατεύοντας μέχρι να προκύψει μια πρόχειρη σάλτσα που δένει γρήγορα. Βασιλικός τώρα και αλάτι. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βρίσκουμε ένα μικρό πυρέξ. Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, την αδειάζουμε στο πυρέξ – θέλουμε να είναι πηχτή, οπότε αν έχει πολλά υγρά την στραγγίζουμε μεταφέροντάς την στο πυρέξ με τρυπητή κουτάλα ενώ από κάτω κρατάμε ένα πιάτο για τα υγρά που θα φύγουν.

Σπάμε ένα ή δύο αυγά από πάνω της, ρίχνουμε και τις φλοίδες με το τυρί, έξτρα μπαχαρικά, αν θέλουμε, και φουρνίζουμε για 6 λεπτά ή ώσπου τα αυγά να ψηθούν όσο μας αρέσει. Θα φτιάξουν κρούστα μαλακή αλλά λιμπιστερή, έτοιμη να βυθιστεί. Εναλλακτικά μπορούμε να σπάσουμε το αυγό μέσα στο ίδιο κατσαρολάκι και να μαγειρευτεί εκεί, μαζί με τη σάλτσα. Εξίσου γευστικό, όχι όμως το ίδιο ελκυστικό στο μάτι.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ζεστό, οπωσδήποτε μαζί με 3-4 φέτες φρέσκο ψωμί – η “βουτιά” είναι το παν.

ΠΗΓΗ