Κοτόπουλο με μαύρη μπίρα στον φούρνο

339
Κοτόπουλο με μαύρη μπίρα στον φούρνο

Υλικά

Για το κοτόπουλο

3 κρεμμύδια ξερά

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 σκ. σκόρδο

3-4 κλ. θυμάρι

1 ½ κιλό πατάτες baby

660 γρ. μαύρη μπίρα

50 γρ. ξίδι βαλσάμικο

2 κουτ. σούπας μέλι

2 κουτ. σούπας κοφτή νοστιμιά

3-4 κλ. δεντρολίβανο

1 κοτόπουλο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

2 κουτ. σούπας νερό

Για το σερβίρισμα

ρίγανη

δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια, το σκόρδο ψιλοκομμένο, λίγο θυμάρι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σε ένα ταψί προσθέτουμε τις πατάτες με την φλούδα αφού τις έχουμε πλύνει και κόψει στη μέση. Στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και το σκόρδο προσθέτουμε 500 γρ. μαύρη μπίρα, το ξίδι, το μέλι, 1 κουτ. σούπας νοστιμιά και ανακατεύουμε. Το κουτάκι με την υπόλοιπη μπίρα το αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στο ταψί με τις πατάτες. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέσα στο ταψί. Κάνουμε ένα κενό στη μέση του ταψιού όπου τοποθετούμε το κουτάκι με τη μισή μαύρη μπίρα. Μέσα στο κουτάκι προσθέτουμε τα κλωνάρια από το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Βάζουμε στο κοτόπουλο 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας νοστιμιά και απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε όρθιο το κοτόπουλο στο ταψί, επάνω στο κουτάκι της μπίρας ώστε να μείνει όρθιο και να ψηθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε 1 ½ ώρα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το κουτάκι της μπίρας από το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μερίδες. Αφαιρούμε τις πατάτες από το ταψί και τις αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα

-Βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά και προσθέτουμε τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί.

-Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε το κορν φλάουρ και αραιώνουμε με κρύο νερό.

-Προσθέτουμε το μείγμα στο τηγάνι με τη σάλτσα και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει.

-Όταν η σάλτσα μας είναι έτοιμη τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

-Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις πατάτες, τη σάλτσα και προσθέτουμε φρέσκια ρίγανη και δεντρολίβανο.