Λαζάνια με κολοκύθα και καραμελωμένα κρεμμύδια

175
Λαζάνια με κολοκύθα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά (υλικά για 6 μερίδες)

2 30 ml λάδι

2 κουτ. γλυκού κύμινο

1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο

½ κουτ. γλυκού) κανέλα

1 μέτρια κίτρινη κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια

1-2 φλιτζ. (250-500 ml) ζωμό κότας

αλάτι, πιπέρι

4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 κουτ. σούπας μαργαρίνη

3 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 250 ml κρέμα γάλακτος

½ 125 ml γάλα

1 πακέτο (250γρ.) λαζάνια

1 φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί

1 κομμάτι φέτα θρυμματισμένη

Εκτέλεση

Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Σοτάρετε το κύμινο και τον κόλιανδρο για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέστε την κανέλα και την κολοκύθα και σοτάρετε μέχρι η κολοκύθα να αρχίσει να αλλάζει χρώμα.

Προσθέστε 250-375 ml ζωμό, αφήστε να πάρει βράση, σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει και να μαγειρευτεί. Πολτοποιήστε με το εργαλείο του πουρέ ή ένα πιρούνι (προσθέτοντας επιπλέον ζωμό εάν χρειάζεται) και αφήστε στην άκρη.

Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μαζί με τη μαργαρίνη μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να καραμελώσουν. Αλατοπιπερώστε. Αναμείξτε 250 ml κρέμα γάλακτος με 125 ml γάλα και προσθέστε το μείγμα στα κρεμμύδια. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.

Αλείψτε ένα πυρίμαχο σκεύος με μαργαρίνη. Απλώστε μία στρώση λαζάνια και στη συνέχεια μια λεπτή στρώση από το μείγμα με τα κρεμμύδια. Απλώστε μια στρώση κολοκύθας πάνω από τα κρεμμύδια και καλύψτε με μία ακόμη στρώση λαζάνια. Επαναλάβετε τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, τελειώνοντας με μια στρώση κολοκύθας. Πασπαλίστε με το τυρί και τη φέτα.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Αφήστε τα ζυμαρικά να σταθούν μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος (με αυτόν τον τρόπο τα λαζάνια μαλακώνουν και ψήνονται καλύτερα). Ψήστε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.