Προζύμι Για Ψωμί Χωριάτικο

617

Υλικά

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 50/50 με αλεύρι δυνατό

περίπου 100 ml. νερό χλιαρό που το έχουμε βράσει πρώτα


Εκτέλεση


Ημέρα 1η


Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε δοχείο με ψηλά τοιχώματα.Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να πάρουμε ένα ζυμαράκι  σε πυκνότητα σαν αυτό που φτιάχνουμε τους λουκουμάδες.

Ίσως χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο νερό εξαρτάται από το αλεύρι μας.Σκεπάζουμε το δοχείο με το καπάκι του(όχι ερμητικά),από πάνω βάζουμε μια πετσέτα.

Σκεπάζουμε ξανά και με ό,τι άλλο επιπλέον μας βολεύει (π.χ.κουβέρτα, ένα μεγάλο χοντρό πανί ).

Pictures

Αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος  μέχρι την επόμενη μέρα…..


Ημέρα 2η 


Τη 2η μέρα προσθέτουμε στο ζυμαράκι μας 1 κ.σ. αλεύρι(το κοσκινίζουμε) και λίγο νερό,όσο να πάρουμε πάλι μια ζύμη σαν τη ζύμη για λουκουμάδες. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινο κουτάλι,κάπου 2-3 λεπτά,να ενσωματωθεί αέρας και το αλεύρι να απορροφηθεί καλά. Το καλύπτουμε με το καπάκι, το σκεπάζουμε πάλι όπως πρώτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος (αν θέλουμε ,ανάβουμε ΜΟΝΟ το φως στο φούρνο και αφήνουμε εκεί όλη τη νύχτα το προζύμι).

Σιγά σιγά,αν όλα πήγαν καλά,θα πρέπει να αρχίζει να κάνει “φουσκάλες”.

Pictures1

Συνεχίζουμε και την τρίτη μέρα με τον ίδιο τρόπο,και την τέταρτη επίσης(πολλές φορές χρειάζεται και πέμπτη μέρα,το χειμώνα!!),μέχρι που θα δούμε ότι οι φουσκάλες έχουν γίνει πολλές και σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού!!Κάτι σαν αφρός δηλαδή!! Και η μυρωδιά του πρέπει να είναι ξινή,πλην όμως ευχάριστη!!

Το βράδυ της 2ης μέρας θα είναι περίπου όπως δείχνει η επόμενη φωτογραφία.

Ημέρα 3η

006

Την 3η μέρα το προζύμη θα πρέπει να έχει ακόμη περισσότερες φούσκες στην επιφάνεια…


Ημέρα 4η

jkl,

Έτσι,όπως στην επόμενη φωτογραφία,πρέπει να δείχνει το προζύμι την τέταρτη μέρα, αφρισμένο,περίπου σαν το γάλα όταν το βράζουμε και φουσκώνει!! 

Τώρα είναι έτοιμο για το ΑΝΑΠΙΑΣΜΑ!!

001 (2)


ΣΗΜ: Ήδη από την τρίτη μέρα το προζύμι αραιώνει μόνο του,γίνεται πιο”νερουλή” η σύσταση του δηλαδή. Γι’ αυτό το λόγο όταν το ταΐζουμε,την 4η μέρα,θα προσθέτουμε το νεράκι σχεδόν σταγόνα σταγόνα ,για να παραμείνει η σύσταση του ως έχει!!

Αν δεν το ΑΝΑΠΙΑΣΟΥΜΕ αμέσως,για να ζυμώσουμε το ψωμάκι μας,σε αυτό το στάδιο το βάζουμε στο ψυγείο!! Κρατάει αρκετές μέρες,το λιγότερο 1 εβδομάδα. Μπορούμε ακόμη να το βάλουμε και στην κατάψυξη!!!

Όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε το ανάπιασμά του,το βγάζουμε από το ψυγείο ή την κατάψυξη και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.Στο να πετύχει το προζύμι ,παίζουν το ρόλο τους: η θερμοκρασία του δωματίου

η ποιότητα αλεύρων και η σωστή,βεβαίως,εκτέλεση.

Αν δεν πετύχει με την πρώτη,μην πτοείστε. Ξαναδοκιμάστε!!!

Κανείς δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας τα πάντα!!


magyreuontas.blogspot.gr