Σοκολατένιο κέικ με γάλα

114
Σοκολατένιο κέικ με γάλα

Υλικά

750 ml γάλα

1 κουτί (395 γρ.) συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

200 γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο

180 γρ. ζάχαρη καστανή

1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας

1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

5 αυγά

225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

25 γρ. σκόνη κακάο, κοσκινισμένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Βάζουμε το γάλα και το ζαχαρούχο γάλα σε μία κατσαρόλα μετρίου μεγέθους σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αναμειχθούν (προσέχουμε να μην πιάσει το γάλα στον πάτο).

Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και αφαιρούμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να λιώσει και να γίνει λεία. Αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.

Τοποθετούμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα ηλεκτρικό μίξερ και χτυπάμε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να γίνει κρεμώδες και να ανοίξει το χρώμα του μείγματος.

Χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα παίρνουμε ότι έχει μείνει από υλικό γύρω γύρω στο μπολ, και προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα τη φορά χτυπώντας καλά πριν ρίξουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν (όχι πολύ χτύπημα).

Τοποθετούμε μία λαδόκολλα σε μία λαδωμένη απλή στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκ.

Βάζουμε με ένα κουτάλι το μείγμα μας μέσα στη φόρμα (σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Με ένα μαχαίρι κάνουμε μικρές τρύπες στο κέικ και σταδιακά ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα από πάνω εως ότου απορροφηθεί.

Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον για να κρυώσει.

Σερβίρουμε παγωμένο.

Πηγή