Φανουρόπιτα μοναστηριακή και η Ευχή που λέμε όταν την ετοιμάζουμε

1185
Φανουρόπιτα μοναστηριακή και η Ευχή που λέμε όταν την ετοιμάζουμε

Υλικά:

4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουτ. γλυκού κανέλλα

1 μπέικιν

1 φλιτζ. τσαγιού λάδι

1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό

3/4 φλιτζ. τσαγιού πορτοκαλάδα

ελάχιστη σόδα

ξύσμα λεμονιού – πορτοκαλιού

1 φλιτζ. τσαγιού σταφίδα ξανθή (προαιρετικά)

1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά. Ύστερα βάζουμε το φλιτζάνι με τη ξανθή σταφίδα και το φλιτζάνι με τα καρύδια κομμένα χοντρά. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 30 και το ψήνουμε στουςC για 45΄ λεπτά ή εώς ότου βγει καθαρό το μαχαίρι. Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

Η ευχή της ΦανουρόπιταςΗ Ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου:

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως τηςμενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.

Πηγή: sintagespareas.gr