Brownies με σοκολάτα και καραμέλα

265
Συνταγή για brownies με σοκολάτα και καραμέλα

Υλικά

Brownies

250 γρ. βούτυρο120 γρ. κουβερτούρα
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. ζάχαρη
3 φακελάκια σοκολάτα γάλακτος, δάκρυα
3 αυγά
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

Στρώση καραμέλας360 γρ. ζάχαρη
80 γρ. νερό
90 γρ. κρέμα γάλακτος
70 γρ. βούτυρο
2 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Για το brownie

Σε μπεν μαρί λιώστε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέστε τα δάκρυα σοκολάτας και την κουβερτούρα. Για να λιώσει η κουβερτούρα γρηγορότερα, μπορείτε να την κόψετε σε μικρά κομμάτια. Ανακατέψτε το μίγμα καλά, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και γυαλιστερό.

Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές, κατεβάστε το απ’ τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Σε ένα μίξερ, ρίξτε τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια και χτυπήστε τα. Προσθέστε λίγο-λίγο το μίγμα της σοκολάτας που έχει κρυώσει και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και, σε ένα ταψί, στρώστε λαδόκολλα βουτυρωμένη και αλευρωμένη. Απλώστε το μίγμα στο ταψί και ψήστε στους 170C. Ανάλογα με τον φούρνο σας, το ψήσιμο θα διαρκέσει από 25 έως 40 λεπτά.

Θα καταλάβετε ότι το γλυκό έχει ψηθεί με τον εξής τρόπο: «τσιμπήστε» το με μια οδοντογλυφίδα –αν βγει καθαρή, το ψήσιμο είναι επαρκές.

Για την καραμέλα

Βάλτε σε ένα βαθύ κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το βούτυρο και το αλάτι και αφήστε τα να βράσουν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς.

Όταν το μίγμα αρχίσει να χρυσίζει (η ζάχαρη δεν θα έχει λιώσει ακόμη τελείως), βγάλτε γρήγορα από τη φωτιά και προσθέστε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας… αποφασιστικά.

Όταν το brownie πάρει θερμοκρασία δωματίου, περιχύστε το με την καραμέλα. Στρώστε με την ανάποδη ενός κουταλιού την επιφάνειά της και αφήστε την απλά να κρυώσει για να σταθεροποιηθεί.

Το brownie με τραγανή στρώση καραμέλας είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Εννοείται πως μια μπάλα παγωτό βανίλια είναι ευπρόσδεκτη στο σερβίρισμα!

Πηγή