Πατατοπουρές με ψητά παντζάρια

224
Πατατοπουρές με ψητά παντζάρια

Συνταγή του Μανώλη Ασλάνογλου

Υλικά

1,200 γρ. πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα καλά πλυμένες

500 γρ. βολβοί παντζαριών με τη φλούδα καλά πλυμένοι

150 ml φρέσκο πλήρες γάλα

αλάτι,πιπέρι

1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή καλοκοπανισμένη

1/2 κουτ. γλυκούμέλι

30 ml βαλσάμικο ξύδι

100 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμένουμε το φούρνο στους 160 C. Τυλίγουμε κάθε βολβό παντζαριού με αλουμινόχαρτο και τους βάζουμε σε ένα ταψί. Τους φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό το διαπιστώνουμε αν τρυπώντας τους με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι δεν συναντήσουμε αντίσταση. Με το ψήσιμο τα παντζάρια διατηρούν τη γεύση τους και το ζωηρό τους χρώμα.

Παράλληλα βράζουμε και πολτοποιούμε τις πατάτες. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και προσθέτουμε τον πατατοπουρέ. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το γάλα και αποσύρουμε. 

Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια όσο είναι ζεστά και τα λιώνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι με το λάδι , το ξύδι, το μέλι και αλατοπίπερο. Ενώνουμε τους δύο πουρέδες προσθέτοντας και τη ρίγανη. Ελέγχουμε για αλάτι και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε προσθέτουμε στον πουρέ λίγα καβουρντισμένα κουκουνάρια.