
Υλικά
6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 3 εκ.
4 μέτρια καρότα σε μέτριες ροδέλες
200ml φρέσκο γάλα πλήρες
400ml ζωμός της αρεσκίας μας ή νερό
80ml ελαιόλαδο
40 γρ. βούτηρο αγελάδος(προαιρετικά)
1/2-1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες, τα καρότα, το ζωμό ή το νερό, το γάλα και αλάτι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 200 ml από το υγρό της κατσαρόλας.
Πολτοποιούμε τα λαχανικά με το πιρούνι, με το πρες πουρέ ή το μύλο λαχανικών. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε τον πολτό των λαχανικών, το μπαχαρικό και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, να “γυαλίσει” λίγο ο πουρές και να αρωματιστεί.
Αν τον θέλουμε λίγο πιο ρευστό ρίχνουμε λίγο από το υγρό που κρατήσαμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αποσύρουμε, ελέγχουμε το αλάτι και σερβίρουμε.