Τραγανιστά πουγκιά λαχανικών

130
Τραγανιστά πουγκιά λαχανικών

Υλικά (για 6 πουγκιά μεγάλα ή 24 μινιόν μπουκιές)

1 μεσαία μελιτζάνα κομμένη σε κύβους περί το 1-2 εκατ.
1 μεσαία πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους περί το 1-2 εκατ.
1/2 μικρομεσαίο κρεμμύδι ομοίως κομμένο
2 μικρά καρότα ομοίως κομμένα
6 ντοματίνια κομμένα στα 4
5-6 φύλλα κρούστας -χρησιμοποιήθηκαν της Χρυσής Ζύμης ή 10-12 φύλλα (1 πακέτο) για τα μικρά πουγκιά
4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και έξτρα για το άλειμμα των φύλλων
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
100 γρ. κατίκι ή φέτα τριμμένη
1 1/2 φλιτζ. μείγμα από τριμμένο πεκορίνο ή ταλαγάνι (ένα από τα δύο) με γραβιέρα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς

3 πιπεριές Φλωρίνης έτοιμες ή 2 κόκκινες πιπεριές ψημμένες και αποφλοιωμένες
1 μικρή σκελίδα σκόρδο (χωρίς το πράσινο φύτρο)
12 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας νερό
1/2 -1 κουτ. γλυκού αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια (προς δυνατή φωτιά) ζεσταίνετε το ελαιόλαδο (4-5 κουτ. σούπας) και προσθέτετε όλα τα λαχανικά εκτός απ’ τα ντοματίνια. Ανακατεύετε μερικές φορές, ρίχνετε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε και μαγειρεύτετε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά. Τα λαχανικά θα πρέπει μεν να μαλακώσουν λίγο, αλλά να παραμένουν τραγανά. Αποσύρετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι – πιπέρι, αν χρειάζεται -μην τα κάνετε αλμυρά γιατί θα προστεθούν και τα τυριά. Τα αφήνετε να κρυώσουν 5 λεπτά. Κρατάτε χωριστά 1-2 κουτ. σούπαςαπό τα λαχανικά και τα κόβετε σε πολύ μικρά κυβάκια, περί τα 3 χιλ. Προσθέτε στα μαγειρεμένα τα ντοματίνια.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C. Βάζετε τη σχάρα στη θέση που είναι κοντινή στη βάση.

Κάνετε τα πουγκιά λαχανικών: Παίρνετε 5-6 φύλλα και τα απλώνετε όπως είναι στοίβα στον πάγκο. Κρατάτε το κάτω ανοιχτό και διπλώνετε τα υπόλοιπα στη δεξιά του πλευρά. Λαδώνετε πολύ ελαφριά το ανοικτό φύλλο (με πινέλο) και ξεδιπλώνετε πάνω του τα υπόλοιπα, κρατώντας το επόμενο και ξαναδιπλώνοντας τα άλλα όπως πριν. Βάζετε, ελάχιστο ελαιόλαδο και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο. Αυτή η διαδικασία δεν θα σας πάρει πάνω από 3-5 λεπτά.

Με ψαλίδι ή μαχαίρι κόβετε κάθε ενότητα φύλλων κρούστας στα 6 (2×3) τετράγωνα για τα μεγάλα πουγκιά ή στα 12 (3×4) για τα μικρά πουγκιά.

Τοποθετείτε τα ανάλογα τετράγωνα στις θήκες της φόρμας για μάφιν (μικρά ή κανονικά), που έχετε αλείψει προηγουμένως με ελάχιστο ελαιόλαδο. Τις γεμίζετε με το μείγμα των λαχανικών, μοιράζετε το κατίκι ή τη φέτα και το 1 φλ. από το μείγμα των κίτρινων τυριών. Κλείνετε τα πουγκιά, φέρνοντας μαζί και πιέζοντας τις άκρες τους, τα αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο (με πινέλο) και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήσιμο: Τα βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 25-30 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος και τον φούρνο). Θα πρέπει να ροδίσουν ωραία και να είναι τραγανά.

Κάνετε τη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς: Σε μπλέντερ ή στο μούλτι βάζετε όλα τα υλικά και πολτοποιείτε. Αν είναι πηχτή (ανάλογα με το μέγεθος των πιπεριών) προσθέτετε 1-2 κουτ. σούπας νερό και ελαιόλαδο. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε μικρό κατσαρολάκι και την ζεσταίνετε ευγενικά -να μην βράσει. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι – πιπέρι.

Σερβίρισμα: Τα πουγκιά γεμιστά με λαχανικά σερβίρονται ζεστά και τραγανά ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τους ζεστούς μήνες. Για τα μεγάλα πουγκιά βάλτε τη σάλτσα στο πιάτο, ακουμπήστε πάνω της ένα ή δύο (αν το πιάτο είναι μεγάλο) κομμάτια και προσθέστε τα μικρά κυβάκια των λαχανικών. Στα μικρά πουγκιά με λαχανικά η σάλτσα μπορεί να σερβιριστεί χωριστά ως ντιπ.