Χοιρινό λεμονάτο

232
Χοιρινό λεμονάτο

Υλικά

1 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα (κομμένο σε μικρές μερίδες)

1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια

1 σκ. σκόρδο

6 καρότα ολόκληρα

2 πράσα (χοντροκομμένα)

1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

χυμός από 1 λεμόνι

λίγους κόκκους κύμινο

λίγους κόκκους πιπέρια χρωματιστά

1 κουτ. σούπας μουστάρδα σκόνη (κατά προτίμηση)

1 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη (ή κατά βούληση)

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ (προαιρετικά)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ρύζι για το σερβίρισμα ή πατάτες τηγανητές

Εκτέλεση


Για το χοιρινό λεμονάτο στην κατσαρόλα, κόβουμε πρώτα το κρέας σε μικρές μερίδες, ή σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα μέτρια και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά, γύρω-γύρω, να ροδίσει. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σπασμένο σκόρδο και αφήνουμε να γίνουν διάφανα, για 3-4 λεπτά.


Σβήνουμε το κρέας με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε τα καρότα ολόκληρα και τα πράσα κομμένα σε χοντρά κομμάτια. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό, μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας.


Προσθέτουμε δεμένα σε τουλπάνι τους κόκκους με τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε το κρέας και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει και να γίνει λουκούμι.


Όταν μαλακώσει το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη και τον χυμό λεμονιού. Εάν θέλουμε η σάλτσα μας να είναι πυκνή και πολύ δεμένη, μπορούμε να αραιώσουμε λίγο κορν flower με λίγο νερό και να το ρίξουμε στη σάλτσα. Αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει.

argiro.gr