Σιροπιαστή καρυδόπιτα

170
Σιροπιαστή καρυδόπιτα

Υλικά για 6-8 άτομα

Για την καρυδόπιτα

6 αυγά

200 γρ. ζάχαρη

170 γρ. καρύδια ψιλοτριμμένα

115 γρ. γαλέτα

2 κουτ. γλυκού κανέλα

1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη

1 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

400 γρ. ζάχαρη

400 γρ.α νερό

1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

3 κουτ. σούπας κονιάκ

Εκτέλεση

Για την καρυδόπιτα

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Σε ένα λεκανάκι ανακατεύετε τη γαλέτα, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο. Στο μπολ του μίξερ, βάζετε τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε, στη δυνατή ταχύτητα για 15 λεπτά. Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε στα αυγά και το μείγμα της φρυγανιάς, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Τέλος, ρίχνετε τα ψιλοκομμένα καρύδια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα έως ότου έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και ρίχνετε το μείγμα. Ψήνετε για 40 – 45 λεπτά. Ελέγχετε εάν η καρυδόπιτά είναι έτοιμη με ένα μαχαίρι που το βυθίζετε και πρέπει να είναι στεγνό όταν θα το βγάλετε από το γλυκό. Αλλιώς, ψήνετε για 5-10 λεπτά ακόμη.

Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για 5-6 λεπτά, πριν το σιροπιάσετε.

Για το σιρόπι

Βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και τα βράζετε για 5 λεπτά. Αποσύρετε από την εστία και προσθέτετε το κονιάκ. Με ένα κουτάλι, ρίχνετε επάνω στο γλυκό μερικές κουταλιές από το ζεστό σιρόπι και σταδιακά το ρίχνετε όλο.