Φάβα με καρότα και σάλτσα σόγιας

140
Φάβα με καρότα και σάλτσα σόγιας

Συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου


Υλικά

300 γρ. φάβα

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ολόκληρο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

40 ml χυμός λεμονιού (ή όσο μας αρέσει)

60 ml ελαιόλαδο

Για τα καρότα

40 ml ελαιόλαδο

3 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

50 ml σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση ιαπωνική και βιολογική

το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (βρίσκουμε σε παντοπωλεία με είδη μεσογειακής διατροφής, deli και μπαχαράδικα. εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει)

Εκτέλεση

Φάβα: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε 1.200 ml νερό και τη φάβα.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και, όταν αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει και να σχηματίζει αφρό, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να λιώσει η φάβα, να χυλώσει και να εξατμιστούν τα υγρά. Αφαιρούμε και πετάμε το κρεμμύδι και αδειάζουμε τη φάβα σε ένα βαθύ μπολ σερβιρίσματος. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Καλύπτουμε την επιφάνεια της φάβας με διαφανή μεμβράνη (για να μην κάνει «πέτσα») και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Καρότα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ρίχνουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1 – 2 λεπτά. Περιχύνουμε με τη σόγια και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να «μελώνουν», και πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Βάζουμε στα πιάτα τη φάβα, δίπλα τα καρότα, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι ή το σουσάμι και σερβίρουμε.

Πηγή