Πουρές από Σπανάκι

182
Πουρές από Σπανάκι

Συνταγή της Ντίνας Νικολάου

Υλικά

1/2 κιλό σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο ή κατεψυγμένο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ

2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες

Τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος ή στραγγιστό γιαούρτι αγελάδος

150γρ. κασέρι, ψιλοτριμμένο

1/2-1 κουτ. γλυκού κύμινο ή κόλιανδρο σε σκόνη

50ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10-12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να γλυκάνει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σπανάκι και λίγο αλάτι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και σοτάρουμε για περίπου 5-8 λεπτά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και να μαλακώσει μέσα στα υγρά που θα βγάλει. Ειδικά το κατεψυγμένο σπανάκι θα βγάλει πολλά υγρά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο σουρωτήρι και πιέζουμε με μια κουτάλα ώστε να αποβάλει τα περισσότερα από τα υγρά του. Στη συνέχεια βάζουμε τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ραβδομπλέντερ ή το μύλο λαχανικών. Προσθέτουμε στον ζεστό πολτό μαϊντανό, την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι, το τυρί, το μπαχαρικό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθούν.