
Συνταγή της Ντίνας Νικολάου
Υλικά για 4 άτομα
8 μεγάλα καρότα καθαρισμένα κομμένα σε κονρές φέτες
200ml ζωμό λαχανικών ή νερό
200ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
80ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα ή κόλιανδρο σε σκόνη ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ή ρίγανη ή θρούμπι ξερά και κοπανισμένα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μέτρι κατσρόλα βάζουμε τα καρότα, το ζωμό ή το νερό και το χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Το διαπιστώνουμε αν, τρυπώντας τα με ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή με ένα πιρούνι τα διαπερνά με ευκολία. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο ζωμό ή νερό επιπλέον. Αποσύρουμε και στραγγίζουμε τα καρότα φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε το υγρό. Τα πολτοποιούμε με το πρες πουρέ, το μύλο λαχανικών ή στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε ένα λείο πολτό. Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλακαι προσθέτουμε τον πολτό το μυρωδικό ή το μπαχαρικό που επιλέξαμε και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει ο πουρές και να σφίξει καταπώς επιθυμούμε. Αν είναι πολύ σφιχτός, διορθώνουμε προσθέτωντας σταδιακά, ενόσω ανακατεύουμε, μικρές ποσότητες από το ζωμό που κρατήσαμε.