Πουρές ψητής κολοκύθας με τραγανό μπέικον

112
Πουρές ψητής κολοκύθας με τραγανό μπέικον

Συνταγή της Ντίνας Νικολάου

Υλικά για 4 άτομα

1 μικρή κολοκύθα (θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 1 κιλό)

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χονδροκομμένο

70ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και κομμένες στη μέση

Αλάτι, πιπέρι

1κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι κοπανισμένο

1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη(κατά προτίμηση καστανή)

περίπου 150ml φρέσκο γάλα ζεστό

100γρ. παρμεζάνα τριμμένη

8-10 λεπτές φέτες μπέικον σε ψιλά καρέ

Εκτέλεση

Για να καθαρίσουμε την κολοκύθα, την κόβουμε στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι και με ένα κουτάλι αφαιρούμε σχολαστικά τα σπόρια και τις ίνες από το εσωτερικό της. Στη συνέχεια την κόβουμε σε φέτες για να μπορούμε να τη χειριστούμε καλύτερα και με ένα μικρό μαχαίρι καθαρίζουμε τη σκληρή φλούδα της. Ζυγίζουμε και κρατάμε περίπου 1 κιλό. Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη.

Αν οι φέτες που κρατήσαμε είναι χοντρές τις κόβουμε σε λεπτότερες ή σε κομμάτια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Στρώνουμε μια λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και βάζουμε τις φέτες κολοκύθας, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο, το θυμάρι και τη ζάχαρη. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.

Ξεφουρνίζουμε και πολτοποιούμε τα υλικά στο μύλο λαχανικών ή στο μούλτι μέχρι να γίνουν λείος πολτός. Τον μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ή μέχρι να σφίξει λίγο. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να το πιεί και να γίνει όσο απαλός και ρευστός θέλουμε. Ρίχνουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αποσύρουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε το μπέικον χωρίς λάδι για περίπου 6-7 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανό. Σκορπίζουμε το μπέικον στον πουρέ και σερβίρουμε.