Σοκολατένιες μπουκίτσες με γέμιση καραμέλας

124
Σοκολατένιες μπουκίτσες με γέμιση καραμέλας

Υλικά

2 1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. τσαγιού σκόνη κακάο
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 1/2 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (1+1 χωριστά)
3/4 φλιτζ. τσαγιού γάλα
4 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
2 μεγάλα αυγά
1 σακούλα καραμέλες γάλακτος (βουτύρου/λαστιχωτές)
αλεύρι για αλεύρωμα του πάγκου εργασίας σας
φυτικό έλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύετε να αναμιχθούν τα υλικά.
Σε άλλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, το 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη, το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνετε τα υγρά υλικά μέσα στο μπόλ με τα ξηρά υλικά και ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια κολλώδη ζύμη.
Μεταφέρετε τη ζύμη σας σε αλευρωμένη(με αρκετό αλεύρι) επιφάνεια και δημιουργείστε μια μπάλα πασπαλίζοντας με επιπλέον αλεύρι μέχρι να έχετε μια ομογενοποιημένη ζύμη. Με ένα πλάστη πλάθετε ένα χοντρό “φύλλο” 1 εκ. περίπου και με ένα στρογγυλό κουπ πατ διαμέτρου 6,5 εκ. περίπου και κόβετε τη ζύμη σε μικρούς κύκλους.
Παίρνετε το κάθε κύκλο ζύμης στα χέρια σας, τοποθετείτε στο κέντρο του ένα κομμάτι καραμέλας, κλείνετε τη ζύμη γύρω γύρω καλά, για να “θωρακιστεί” η καραμέλα στο κέντρο της και στη συνέχεια κυλήστε το στα χέρια σας για να σχηματιστούν μπαλάκια.
Καλύπτετε ένα μεγάλο ταψί ή δίσκο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σε ένα ρηχό μεγάλο πιάτο ρίχνετε το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη.
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια θερμοκρασία (175 βαθμούς περίπου), σπορέλαιο και τηγανίζετε τα μπαλάκια, σταδιακά, λίγα τη φορά, για 1 λ περίπου από κάθε πλευρά περίπου. Τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα από τη φωτιά και τα μεταφέρετε στα ταψί με το απορροφητικό χαρτί.
Τα αφήνετε να “στραγγίξουν” και να κρυώσουν για λίγα λεπτά και πριν στεγνώσουν εντελώς τα ρολάρετε στη ζάχαρη ώστε να καλυφθούν καλά. Τα σερβίρετε αμέσως για να τα απολαύσετε με μια τραγανή κρούστα εξωτερικά και με το σοκολατένιο μείγμα εσωτερικά ελαφρώς κολλώδες και στο κέντρο λιωμένη τη καραμέλα.

[*] Αν δεν έχετε θερμόμετρο για τη θερμοκρασία του λαδιού, μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίξτε μέσα στο τηγάνι ένα μικρό κομμάτι ψωμί. Αν δημιουργηθούν “φυσαλίδες και απλώς ροδοκοκκινίσει απλώς το ψωμί το λάδι είναι εντάξει για να προσθέσετε τα τρουφάκια. Αν γίνει καφέ αμέσως, είναι πολύ ζεστό και πρέπει να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία.