Σουτζουκάκια Σμυρναίικα

283
Σουτζουκάκια Σμυρναίικα

Υλικά

500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

500γρ. κιμάς χοιρινός ή αρνίσιος

1 αυγό

1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο

2 φέτες μεγάλες ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα) μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί και καλά στραγγισμένο ή ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη

½ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

½ φλιτζ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος ή 1 κ.σ. δυόσμος ξερός

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. γλυκού κύμινο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας κοφτό αλάτι

1 κουτ. σούπας κοφτό πιπέρι

για τη σάλτσα

3 ποτήρια χυμό ντομάτας

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο από το τηγάνισμα

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1 πρέζα κανέλα

1 κουτ. σούπας κοφτό αλάτι

½ κουτ. γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί. Ζυμώνουμε καλά, για αρκετά λεπτά, ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Ζυμώνουμε με βρεγμένα χέρια. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.

Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια, ισόπαχα ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα.

Ρίχνουμε στο τηγάνι μας το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σουτζουκάκια μας και τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βγάζουμε τα σουτζουκάκια μας από τη φωτιά και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Κρατάμε στο τηγάνι 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο στο οποίο τηγανίσαμε τα σουτζουκάκια μας.

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα στο τηγάνι μας και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε τα κ σουτζουκάκια στο τηγάνι και συνεχίζουμε για άλλα 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά.

Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι ή πουρέ πατάτας.

Πηγή