
Υλικά
600γρ. πατάτες κομμένες σε κύβους
2 κουτ. σούπας βούτυρο ή ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
2 κοφτές κουτ. σούπας αλεύρι
1½ λίτρα νερό ή ζωμός
1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο αν χρησιμοποιούμε. Πριν πάρουν χρώμα ρίχνουμε τις πατάτες. Σοτάρουμε για 3 λεπτά, ρίχνουμε το αλεύρι και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε.
Αφού βράσουν οι πατάτες περνάμε τα υλικά από σήτα ή μπλέντερ. Βάζουμε ξανά τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε βούτυρο φρέσκο, αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε.