Κεφτεδάκια Σε Πλούσια Σάλτσα Και Κους Κους Από Την Αργυρώ

130
Κεφτεδάκια Σε Πλούσια Σάλτσα Και Κους Κους Από Την Αργυρώ

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια

300 γρ. ανάμεικτο κιμά μοσχάρι – χοιρινό
2 μέτρια τριμμένα κρεμμύδια
2 φέτες μουσκεμένο και στημένο ψωμί
1 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. σούπας ούζο
1 αβγό
2 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
2-3 κουτ. σούπας αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα

Για το κουσκούς

500 γρ. κουσκούς
αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σκόνη
1 ρόδι καθαρισμένο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια
3 καρότα
1 σκ. σκόρδο
1 κλωνάρι σέλερι
1 κουτ. σούπας πελτέ
250 γραμ. κολοκύθα κίτρινη κομμένη σε μικρά καρέ
10 αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
2 φλ. ζωμό κότας
λίγη πάπρικα καυτερή


Εκτέλεση

Για τα κεφτεδάκια

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κιμά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε πάλι. Αν έχουμε τον χρόνο αφήνουμε τα κεφτεδάκια σκεπασμένα στο ψυγείο να βγάλουν τα αρώματα τους όλα τα υλικά.

Πλάθουμε μικρά μικρά κεφτεδάκια και, χωρίς να τα πανάρουμε στο αλεύρι, τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά 2′ περίπου από κάθε πλευρά σε καυτό λάδι για να μην ρουφήξουν. Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε στην έτοιμη σάλτσα και σιγοβράζουμε για 10′ να ρουφήξουν τα αρώματα της σάλτσας.

Για το κους κους

Σε ένα μπολ βάζουμε το κουσκούς, τα μπαχαρικά και 2 κοφτά κουταλάκια αλάτι. Τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 λίτρο βραστό νερό, ανακατεύουμε με κουτάλι και σκεπάζουμε το μπολ. Αφήνουμε για 10′ να μαλακώσει το κουσκούς.

Για τη σάλτσα

Ψιλοκόβουμε το ένα καρότο και κόβουμε σε φέτες το ένα κρεμμύδι. Τα αφήνουμε στην άκρη. Στο μπλέντερ αλέθουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και καρότα, το σκόρδο και το σέλερι. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα αλεσμένα λαχανικά. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κολοκύθα, το κρεμμύδι σε φέτες, το ψιλοκομμένο καρότο και τα αποξηραμένα φρούτα. Σοτάρουμε για 3′ και προσθέτουμε τον πελτέ, ψηνουμε για 1′ και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον ζωμό.

Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σαλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αν θέλουμε προαιρετικά μπορούμε να αρωματίσουμε με κιτρινόριζα, σαφράν ή τζίντζερ .Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και σιγοβράζουμε για 10′.

Αφρατεύουμε με πιρούνι το κουσκούς και προσθέτουμε το ρόδι και τον μαϊντανό. Κρατάμε λίγο ρόδι και λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα.

Βάζουμε σε ρηχή φαρδιά πιατέλα το κουσκούς απλωτά, περιχύνουμε με την σάλτσα και τα κεφτεδάκια και πασπαλιζουμε με ρόδι και μαϊντανό. Το σερβίρουμε ζεστό.

argiro.gr