Λαβράκι Μασάλα Με Κύμινο, Κανέλα, Γαρύφαλλο, Κρεμμύδι Από Τον Άκη Πετρετζίκη

183
Λαβράκι Μασάλα Με Κύμινο, Κανέλα, Γαρύφαλλο, Κρεμμύδι Από Τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά

2 λαβράκια 600 γρ./ένα


Για την πάστα μασάλα

30 γρ. τζίντζερ
1 κρεμμύδι
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
½κουτ. γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο
½ κουτ. γλυκού μάραθο αποξηραμένο
½ κουτ. γλυκού κάρδαμο
½ κουτ. γλυκού γλυκάνισο
½ κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας


Για το γιαούρτι μυρωδικών

2 φρέσκα κρεμμυδάκια
250 γρ. γιαούρτι
χυμό και ξύσμα από 1 lime
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη


Για την πίκλα κρεμμυδιού

1 κρεμμύδι
χυμό από μισό lime
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

Για την πίκλα σέλερι

4 κλωνάρια σέλερι
100 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
40 γρ. ζάχαρη

Για το σερβίρισμα


    250 γρ. ρύζι μπασμάτι βρασμένο με λαχανικά

    2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Για την πάστα μασάλα

    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τζίντζερ. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε όλα τα υλικά για την πάστα μασάλα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια λεία πάστα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό (1-2 κ.σ.).

    Απλώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου την πάστα πάνω στα ψάρια.  Αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη για να πάρει το ψάρι όλα τα αρώματα της πάστας.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μεταφέρουμε το ψάρι με την πάστα προς τα πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Για το γιαούρτι μυρωδικών

    Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια ρίχνουμε το γιαούρτι, το χυμό και το ξύσμα από το λάιμ, τη ζάχαρη και τα κρεμμυδάκια. Χτυπάμε για 1-2  λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές ελαφρώς πράσινο γιαούρτι.

Για την πίκλα κρεμμυδιού

    Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτά δαχτυλίδια πάχους 2-3 χιλιοστών. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από μισό λάιμ, τη ζάχαρη και τα κρεμμύδια.  Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια και τα αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη.

Για την πίκλα σέλερι

    Βγάζουμε με ένα peeler τις ίνες του σέλερι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους 2-3 εκ. Βάζουμε τις φέτες σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ξίδι από λευκό κρασί και τη ζάχαρη.  Βάζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το κατσαρολάκι και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

    Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και περιχύνουμε το υγρό στο μπολ με το σέλερι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά.

    Βγάζουμε τα ψάρια από τον φούρνο και τα σερβίρουμε με το ρύζι, το γιαούρτι μυρωδικών, την πίκλα κρεμμυδιού και την πίκλα σέλερι . Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.

akis