Νιόκι με Κολοκύθα

201
Νιόκι με Κολοκύθα

Υλικά

Για να νιόκι

750γρ. κολοκύθα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους 2-3 εκ.

2 κουτ. σούπας βούτυρο

1,1/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κρόκο αυγού μεγάλο

1 κουτ. γλυκού αλάτι

Πιπέρι μαύρο

Για τη σάλτσα

1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο

2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

2 κουτ σούπας φρέσκα φύλλα φασκόμηλο

ξύσματα παρμεζάνας και πιπέρι μαύρο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάλτε την κολοκύθα και σκεπάστε με βραστό νερό. Βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει. Στραγγίξτε τη καλά και λιώστε πατώντας τη να περάσει από το τρυπητό. Βάλτε τον πολτό ξανά στην κατσαρόλα ανακατέψτε με το βούτυρο και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να σφίξει. Βγάλτε από τη φωτιά και προσθέστε το αλεύρι, τον κρόκο, αλάτι και πιπέρι και δουλέψτε ζυμώνοντας μέχρι να κάνετε μια μαλακή ζύμη.

Με κουτάλι σούπας βάζετε στην παλάμη κομμάτι από το μείγμα και σχηματίζετε οβάλ μπαλάκια. Πιέστε με πιρούνι τη μια μεριά τραβώντας τη ζύμη να διπλώσει, σχηματίζοντας τα νιόκι. Ακουμπήστε τα σε λαμαρίνα ντυμένη με λαδόχαρτο. Αν δεν τα μαγειρέψετε αμέσως σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη και φυλάξτε τα στο ψυγείο έως 4 ώρες.

Καθώς ζεσταίνετε νερό σε μέτρια κατσαρόλα για να βράσετε τα νιόκι, φτιάξτε τη σάλτσα.

Σε μικρό τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δενδρολίβανο και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο αλλά να μη ροδίσει. Βράστε τα νιόκι λίγα λίγα, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Με τρυπητό κουτάλι, μεταφέρετε σε ζεστή πιατέλα. Σερβίρετε περιχύνοντας με τη σάλτσα και πασπαλίζοντας με ξύσματα παρμεζάνας και πιπέρι μαύρο.