Πουρές αρακά με βασιλικό

164
Πουρές αρακά με βασιλικό

Συνταγή της Νένας Ισμύνογλου

Υλικά για 4 άτομα

800γρ. αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος

1 μικρό καρότο, καθαρισμένο

1 φύλλο δάφνης

1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

80ml ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού, ή δυόσμου ή ρίγανης

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τον αρακά με τη δάφνη και το καρότο για περίπου 10-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς αλλά να μην παραβράσει και διαλυθεί. Τον στραγγίζουμε( αφαιρούμε τη δάφνη και το καρότο) αλλά κρατάμε το υγρό. Τον μεταφέρουμε γρήγορα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια όπου τον αφήνουμε για περίπου 4-5 λεπτά να κρυώσει και να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του. Τον σουρώνουμε. Εναλλακτικά τον καταβρέχουμε με τρεχούμενο νερό βρύσης μέσα στο σουρωτήρι.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον αρακά, ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθεί και αλατοπιπερώνουμε. Λιώνουμε το μείγμα σε μπλέντερ ή μούλτι (σε δόσεις). Αν ο πουρές είναι πολύ σφιχτός, προσθέτουμε κατά την πολτοποίηση μικρές ποσότητες από το ζωμό που κρατήσαμε. Στο τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.