
Συνταγή της Νένας Ισμύρνογλου
Υλικά για 6 άτομα
8 μέτριες γλυκοπατάτες
60ml ελαιόλαδο
μερικά κλωναράκια θυμαριού ή δενδρολίβανο ή 1 κουτ. γλυκού ξερά και κοπανισμένα
Χυμός και ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
60γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια ή ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε κύβους περίπου 3 εκ. Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίμαστος και αραδιάζουμε τα κομμάτια της γλυκοπατάτας. Περιχύνουμε με το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και σκορπάμε τα κλωνάρια των μυρωδικών. Σκεπάζουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γλυκοπατάτες. Ξεφουρνίζουμε και τις λιώνουμε στο μύλο λαχανικών ή με το πρες πουρέ( όχι στο μπλέντερ γιατί θα γίνουν σαν κόλλα). Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.