Ελληνική Παέγια Από Τον Άκη

194
Ελληνική Παέγια Από Τον Άκη

Υλικά


    50 γρ. ελαιόλαδο

    400 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες ακαθάριστες

    1 κρεμμύδι

    1 καρότο

    2 σκ. σκόρδο

    100 γρ. χωριάτικο λουκάνικο

    300 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο

    250 γρ. τραχανάς γλυκός

    ½ κουτ. γλυκού σαφράν (κρόκος Κοζάνης)

    800 γρ. νερό βραστό

    1 κύβο κότας

    200 γρ. τοματίνια

    200 γρ. μύδια με κέλυφος καθαρισμένα

    1 κουτ. σούπας μαϊντανό

    2 φρ. κρεμμυδάκια

    1 κουτ. σούπας βασιλικό

    ξύσμα από 2 λεμόνια

    χυμό από ένα λεμόνι

    πιπέρι, αλάτι

    100 γρ. αρακάς


Για το σερβίρισμα


    πιπέρι

    φέτες από λεμόνι 

    100 γρ. ξερή μυζήθρα


Εκτέλεση


    Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι πάνω στην φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες με το κέλυφος. Βγάζουμε τις γαρίδες από την φωτιά, αφήνουμε στην άκρη και τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά.

    Κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Κόβουμε το καρότο σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι. Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και το λουκάνικο σε κυβάκια.

    Βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.

    Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε με μία κουτάλα και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τον κρόκο κοζάνης, το νερό  και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

    Προσθέτουμε τον κύβο κότας και ανακατεύουμε.

    Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση, τα προσθέτουμε στο τηγάνι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς. Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα μύδια, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα μύδια. Όσα μύδια δεν ανοίξουν, τα πετάμε.

    Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, βασιλικό, και ξύσμα από 2 λεμόνια. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

    Όταν ανοίξουν τα μύδια αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι, πιπέρι, αλάτι, 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τον αρακά.

    Προσθέτουμε το μισό από το μείγμα μυρωδικών και ανακατεύουμε.

    Σερβίρουμε με το υπόλοιπο μείγμα μυρωδικών, φρέσκο πιπέρι, φέτες από λεμόνι και τη μυζήθρα τριμμένη .

akis